Uluslararası Tütün Üreticileri Birliği

Uluslararası Tütün Üreticileri Birliği ( ITGA – International Tobacco Growers Association )

Uluslararası Tütün Üreticileri Birliği, 1984 yılında Arjantin, Brezilya, Kanada, Malavi, A.B.D. ve Zimbabwe tarafından kurulan ve kar amacı olmayan bir kuruluştur. Tüm dünyada tütün üreticilerinin ortak sesi olmak amacıyla kurulmuştur. 1999 yılında merkezini Portekiz’e taşımıştır.

1984 den beri kuruma katılan Bulgaristan, Çin, Hırvatistan, Dominik Cumhuriyeti, Hindistan, İtalya, Kenya, Malezya, Meksika, Pakistan, Portekiz, Güney Afrika, Tanzanya, Uganda, Filipinler, Burundi, G.Kıbrıs, Nijerya, Polonya, Venezuela, Endonezya ve Zambia ile birlikte dört kıtadan 28 ülke olarak dünya tütün ticaretinin % 90’ını elinde tutmaktadır. ITGA, Ulusal tütün üreticileri birliklerinin ortak organizasyonu olarak işlevini yürütür.

ITGA’nın gelirleri, üyeler tarafından ödenen aidatlar ve üç ayda bir çıkan derginin (TOBACCO COURIER – TÜTÜN REHBERİ ) reklam gelirleridir.

ITGA’nın çalışma alanları;

Dünyanın her tarafındaki tütün üreticileri arasındaki bağları geliştirmek,
Üyeleri arasında rekabete dayanmayan bir paylaşım yaratmak,
Standart bir arz ve fiyat stratejisi sağlamak,
Ulusal ve uluslar arası tütün karşıtı kampanyalara karşı duruş oluşturmak,
Ulusal ve uluslar arası politika oluşturanların dikkate alacağı ve tütün üreticilerini ilgilendiren yasaları izlemek,
Pazar koşullarını takip etmek,
Üyeler ve onlara bağlı olanların korunmasını ve karşılıklı anlayışı oluşturmak,
İşsizlik, tarımsal gelişme, ulusal ekonomik faydalar konusunda tütünün sosyo-ekonomik tanıtımını sağlamak,
ITGA, merkezi Portekiz’de Castelo Branco’dadır ve üç kişilik bir yönetim kadrosu tarafından yönetilmektedir.

ITGA’ya üyelik için, üretilen tütün miktarı ve alanı ile ülkenin ihracatına bakılmaksızın tütün üreticisi olarak tanımlanan organizasyonlar katılabilir.

ITGA üyeleri, birliğin tüm faaliyetlerinden yararlanırlar, bunlar;

Dünyanın her tarafında yıllık ve bölgesel  üretici toplantıları, teknik alışverişler, teklifler, üreticiler arasında doğrudan iletişim fırsatları,
Kişisel olarak üyeler arasında bilgi ve yardım erişimleri,
ITGA bilimsel araştırmalarına, bilimsel yayınlara, ilgili istatistiksel bilgilere ve tütün sektörüne ait sürekli yayınlara ücretsiz erişim,
ITGA’nın üç ayda bir çıkan yayını (The Tobacco Courier) e ücretsiz üyelik, üye organizasyonlar istatistik bilgileri, ülke haberleri, yasal düzenlemeler gibi kendi faaliyetlerini de yayınlayabilirler.
Ulusal ve uluslar arası platformda tütün üreticilerini ilgilendiren yasalar ve düzenlemelerin etkileşimleri konusunda sosyo-ekonomik faydaların desteklenmesi,
Tütünle ilgili çeşitli fikir ve tartışmaların yapıldığı ortamlarda resmi kurumlara katkıda bulunmak için gerek duyulan bilgi, araç ve hizmetlerin hazırlanması,
ITGA web sitesi olan
www.tobaccoleaf.org ‘a sadece üyelerin erişimini sağlayarak her türlü bilgi, rapor, istatistik gibi konular hakkında bilgilenmenin sağlanması.

Kaynaklar;

1-
ITGA (International Tobacco Growers Association), Why do farmers grow tobacco?
2-
ITGA (International Tobacco Growers Association), Background on the International Tobacco Growers’ Association (ITGA)